fbpx

Jokainen meistä osaa varmasti luetella tukun hyvän johtajan ominaisuuksia ja määrittää mitä hyvältä johtajalta tai esimieheltä odottaa. Miksi sen toteuttaminen käytännössä on sitten niin vaikeaa? 

Hyvällä johtajalla on kyky luoda visio tulevaisuudesta, määrittää yhteiset tavoitteet, luoda strategia niiden saavuttamiseksi, kommunikoida tavoitteista ja strategiasta sujuvasti tiiminsä kanssa ja saada tiimi sitoutumaan sekä toteuttamaan sitä innostuneesti. Puhaltamaan yhteiseen hiileen. Edelleen kuulostaa simppeliltä ja järkevältä, vai mitä?

Käytännön arjessa on kuitenkin usein vastassa monta muuttujaa: alati muuttuva liiketoimintaympäristö, tiimin dynamiikan tuomat haasteet sekä yksilöiden erilainen suhtautuminen asioihin. Ja edelleen kaikki pitäisi saada toimimaan saumattomasti yhteen. 

Koska johtaminen on monessa ulottuvuudessaan varsin abstrakti työtehtävä, kannattaa sitä lähestyä jonkin viitekehyksen kautta. Tähän Valmentava johtaminen tarjoaa mielestäni varsin hyvän mallin. 

 

 

 

Valmentavassa johtamisessa johtajan rooli on jaettu kolmeen keskeiseen osa-alueeseen:

 

Manager: rakentaa strategiaa, luo prosesseja ja toimintamalleja, asettaa tavoitteita, mittaa ja tulkitsee tuloksia.

 

Leader: rakentaa kulttuuria ja tiimiä, kommunikoi tiimille, antaa palautetta tiimille, johtaa omalla esimerkillä ja saa tiimiläiset seuraamaan.

 

Coach: rakentaa luottamusta yksilöiden kanssa, antaa palautetta ja kehittää yksilöitä, on mukana yksittäisten tiimiläisten arjen tekemisessä.

 

Johtajuuden jaottelu pienempiin osiin helpottaa omien taitojen kehittämistä – omien vahvuuksien ja heikkouksien tunnistaminen helpottuu. Hyvän valmentajan johtajan tulee hallita kaikki roolit, ilman minkään osa-alueen liiallista korostumista. 

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä ja kysy lisää! 


0 kommenttia

Toimisto

Microkatu 1
70210 Kuopio